Formula L-karnitina L-tartrata
L-Karnitin je biološki aktivna materija prirodno prisutna u organizmu. Njegova osnovna uloga je prenos masnih kiselina u unutrašnjost mitohondrija – ćelijskih “elektrana” u kojima se, između ostalog, odvija razgradnja masnih kiselina. Upravo zbog toga, najveće koncentracije karnitina nalazimo u tkivima koja masne kiseline koriste kao primarni izvor energije – srce i skeletni mišići.
Prirodni izvori karnitina su crveno meso, posebno govedina, ali i pšenica, avokado, šparoge i kikiriki. Iako ga sadrže navedene namirnice, značajne količine ovog nutrijenta se ne mogu unijeti hranom, već je za to potrebna dodatna suplementacija.
U zdravom organizmu u normalnim uslovima (odsutstvo psihičkog i fizičkog stresa), organizam u jetri i bubrezima stvara karnitin u količini dovoljnoj za zadovoljavanje svojih potreba. Karnitin se iz jetre i bubrega transportuje u već spomenuta tkiva koja masne kiseline koriste kao izvor energije. Za proizvodnju L-karnitina u organizmu, osim aminokiselina lizina i metionina, potrebni su i vitamin C, vitamin B6, niacin i gvožđe.
Funkcije karnitina
Dostupna istraživanja1 pokazuju, a samim time se i smatra, da upotreba spoljašnjeg karnitina može imati nekoliko pozitivnih efekata na organizam poput:
- Smanjenje ukupne tjelesne masti
- Povećanje ukupne mišićne mase
- Poboljšanja sportskih performansi
- Smanjenja nakupljanja laktata u mišićima te smanjenje laktata i piruvata u plazmi
Važno je napomenuti da se pozitivni uticaj karnitina može postići upotrebom karnitina uz redovnu tjelesnu aktivnost.
Osnovne karakteristike proizvoda:
- 1 200 mg L-karnitin L-tartrata u jednoj kapsuli
- Ne sadrži mlijeko ni mliječne proizvode
- Ne sadrži pšenicu ni pšenične proizvode
- Ne sadrži gluten
- Ne sadrži GMO sastojke
- Pogodno za vegane i vegetarijance
Izvori:
1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5872767/
Upotreba:
Uzeti 1 kapsulu dnevno uz obrok ili prije treninga.